Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Міжнародна співпраця в умовах дистанційного навчання для розвитку в здобувачів освіти навичок ХХІ століття

Відповідно до плану роботи професійної спільноти вчителів іноземних мов відбулася методична толока «Міжнародна співпраця в умовах дистанційного навчання для розвитку навичок ХХІ століття здобувачів освіти».

Реаліями нинішнього етапу розвитку суспільства стали міжнародні відносини, регулярні та міцні контакти із зарубіжними партнерами, спілкування за допомогою Інтернету – міжнародного інформаційного ресурсу. Англійська мова стабільно перетворюється на мову міжнародного спілкування. Її популярність і затребуваність фахівців, які вільно нею володіють, незмінно зростають. Вона є важливою для всіх – і для математиків, і для хіміків, і для філологів тощо. Тобто іноземна мова є не основним об’єктом вивчення, натомість незамінним засобом комунікації. А спілкування з носіями мови – це можливість з перших хвилин зануритись у досліджувану культуру країни. Отже, існує необхідність участі освітянських громад закладів освіти у міжнародних проєктах та програмах.

Вчителі іноземних мов закладів загальної середньої освіти мають великий досвід роботи у цьому напрямку. Найбільш активними є Дубіївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів та Руськополянський ЗЗСО І-ІІІ ст.№1 Руськополянської сільської ради, Леськівський та Чорнявський ліцеї Леськівської сільської ради, Хацьківський ліцей Степанківської сільської ради, Яснозірський ліцей Мошнівської сільської ради, Червонослобідські заклади загальної середньої освіти Червонослобідської сільської ради.

Денисюк В.І., вчитель англійської мови та директор Руськополянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 Руськополянської сільської ради, презентувала досвід роботи свого закладу освіти «Співпраця з Level Up Village як запорука впровадження STE(A)M освіти у навчальному закладі для розвитку навичок ХХІ століття», продемонструвала різні напрямки роботи. Учасники зустрічі переглянули відео, що демонструють спілкування учнів закладу зі своїми закордонними друзями.

Поденко О.М., вчитель англійської мови Дубіївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Руськополянської сільської ради, поділилася досвідом співпраці з волонтерами міжнародного проєкту GoCamp (2017-2022 рр). Яскравим прикладом співробітництва навчального закладу та закордонних партнерів став виступ перед учасниками толоки Paul Hiscock, який проживає в Лондоні і працює менеджером у галузі будівництва “сонячних ферм”.  Paul Hiscock презентував всім учасникам зібрання картину в техніці ассамбляж, яку учні опановували під час онлайн зустрічей із волонтером. Свою любов до Великої Британії,  підтримку України у боротьбі із загарбником,  він  виразив прапорами відповідних країн та мапою Лондонського метро, захоплення спортом – емблемою улюбленої команди  а Watford badge, а інтерес до науки, професійний напрям роботи та екологічну свідомість було продемонстровано за допомогою енергозберігаючої лампочки та засушененого листя українських дерев. Свій особистий badge зі словами ‘Be Yourself’ він розмістив по центру композиції аs “a reminder to live your life in a way that is true to yourself, to your values, and to what brings you joy and fulfillment.

Кузькіна С.Ю., вчитель англійської мови Червонослобідського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Червонослобідської сільської ради, представила грунтовний досвід міжнародної співпраці свого закладу. Фахівець розповіла про різноманітні проєкти та програми,в яких брали участь здобувачі освіти разом із своїми вчителями. Поштовхом до такої роботи стала участь у навчальній програмі дистанційного вивчення англійської мови (SMART) Canadian College of English Language. Співпраця з литовською школою Gargzai Krantas Basic School, міжнарожний проєкт дружнього листування People to People, міжнародний проєкт Innovate Your Dreams, що об’єднав освітян та їх вихованців з більш ніж 50 країн Європи, Азії, Африки  та Америки, спільний проєкт Міністерства освіти і науки України та Британської ради GoCamp відкрили нові перспективи перед навчальним закладом для участі у не менш цікавих програмах, таких як eTwinning, G generation global, Right and Inequalities, SWATKA. Заклад неодноразово був учасником проєкту Peace Cops викладання англійської мови. Дана співпраця має своє продовження. Нещодавно Червонослобідський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 став учасником міжнародного проєкту VSP The Peace Corps Virtual Service Pilot (Корпусу Миру США) разом із трьома іншими школами України. Члени гуртка SMRT (керівник Кузькіна С.Ю.) протягом 14 тижнів матимуть можливість «прокачати» навички критичного мислення та спілкування з носієм мови. Учні разом з волонтером Sharece Bunn розглянуть на конкретних прикладах, як відбуваються маніпуляції у медіасфері та шляхи захисту від них, дізнаються, яким джерелам можна довіряти, та які новини є фейками, на що звертати увагу, щоб залишатися медіа свідомим. Англійська мова — місток до медіаграмотності.

Отже, міжнародна співпраця та участь у подібних проєктах дозволяє нашим дітям  та вчителям зрозуміти що вони є невід’ємною частиною міжнародної освітньої спільноти і що лише разом вони зможуть зробити наш світ кращим.