Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Поезія і мова війни

На запити педагогічної спільноти вчителів української мови і літератури закладів загальної середньої освіти Будищенської, Леськівської, Мошнівської, Руськополянської, Степанківської та Червонослобідської територіальних громад 13.04.2022 відбулася творча зустріч з поеткою, перекладачкою, літературознавицею Ганною Синьоок на фокусну тему «Поезія і мова війни».

Трагічні події повномасштабної війни росії з Україною перебувають у центрі уваги всього суспільства і надихають митців, які завдяки своїм виступам на ключових медіаплатформах стають рупорами правди, активно творити. Значна кількість українських письменників звертається до цієї теми, варто хоча б назвати таких відомих митців, як Сергій Жадан, Борис Гуменюк, Люба Якимчук. «Нині Поезія – не просто літературний текст, авторський посил, а дещо на кшталт молитви, замовляння, те, що може підняти дух українським воїнам, а ворогам наслати прокляття… Цей наратив – зболений нерв… Його не можна зректися, відцуратися, з його народженням переживаєш катарсис, а під час проговорювання поетичного меседжу катарсисом ділишся з іншим», – констатує важливість обраної теми Ганна Синьоок. Вона також наголосила на необхідності представлення та осмислення теперішньої війни в українській літературі, що є вимогою часу.

Озвучена добірка віршів Ганни Синьоок про передчуття і проживання війни знайшла щирий відгук серед учасників творчої зустрічі, дала змогу поділитися своїми відчуттями, враженнями, переживаннями.