Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Методична зустріч “Освітнє середовище” інтернів та молодих вчителів

Відповідно до плану роботи Центру та Програми «Школа становлення педагога» 18.01.2024 відбулася методична зустріч інтернів та молодих педагогів «Освітнє середовище».

Тетяна Сімончук, консультант Центру, ознайомила педагогів із поняттям безпечне освітнє середовище, його компонентами, підходами до освітнього середовища нової української школи, деякими санітарними нормами. Присутні обговорили що таке комфортний освітній простір, хто такі учасники освітнього процесу, розглянули які існують фактори ризику, як зрозуміти дитина у безпеці та як створити безпечний простір, переглянули базові потреби людини, ознаки, за якими може відбуватися дискримінація та скластися упередження й що потрібно зробити щоб запобігти цьому.

Вікторія Донець, психолог Центру, ознайомила присутніх із поняттям та стадіями стресу, розповіла про можливі реакції організму дітей різних вікових категорій на стресові ситуації. Крім цього, психолог Центру наголосила молодим педагогам на необхідності надання першої психологічної допомоги при стресі у дітей, а також розповіла про стратегії психологічної підтримки при гострих стресових станах та надала поради як вчителям спільно з батьками забезпечити стабільний емоційний простір дитини.

Віталія Пасічник, консультант Центру, презентувала ефективні платформи для особистого та професійного розвитку. Одним із ключових інструментів, є сервіс для створення портфоліо візуальних закладок та портфоліо Wakelet. Цей інструмент дозволяє вчителям швидко адаптувати методичний матеріал під індивідуальні потреби. На цьому веб-ресурсі вчителі можуть не тільки розміщувати свої матеріали, а й співпрацювати з учнями, а також отримати доступ до інноваційних методик та технологій колег України та світу.