Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Креативні уроки літератури – створення робочого зошита за допомогою ШІ

Відповідно до планів роботи Центру та професійних спільнот вчителів української мови та літератури й зарубіжної літератури 22.02.2024 р. відбулась творча лабораторія «Креативні уроки літератури – створення робочого зошита за допомогою ШІ» для учителів закладів загальної середньої освіти Будищенської, Леськівської, Мошнівської, Руськополянської, Сагунівської, Степанківської, Червонослобідської територіальних громад.

Пасічник В. В., консультант Центру, ознайомила педагогів з технологією дизайн – мислення, структурою уроку, методами та прийомами з означеної теми.

Своїм досвідом роботи з розвитку читацької грамотності поділилися учительки Будищенського закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів Будищенської сільської ради Остапець Т.Л., Лазаренко М.Л. та надали корисні поради для залучення здобувачів освіти до активного читання, показали приклади створення та застосування коміксів на уроках літератури.

Хандусь Н.М., вчитель зарубіжної літератури Вергунівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Червонослобідської сільської ради, презентувала матеріали для уроків «Використання новітніх освітніх технологій при вивченні зарубіжної літератури».

Про інноваційні технології на уроках літератури, а саме створення сторінки письменника у соціальних мережах розповіла Король Л.М., вчитель зарубіжної літератури Хацьківського ліцею Степанківської сільської ради. Учитель разом з ученицею 11 класу презентували сторінку сайту одного письменника. Показали алгоритм створення сайту та роботи учнів.

«Сучасні методи і прийоми на уроках української літератури» представила Марштупа А.М., вчитель української філології Леськівського ліцею Леськівської сільської ради й навела приклади застосування їх на уроках.

У ході практичної частини консультант ознайомила учасників із графічним органайзером, який створено на базі штучного інтелекту з різноманітними шаблонами і який пропонує педагогам робочі зошити із завданнями для аналізу тексту та розвитку критичного мислення учнів. Віталія Віталіївна представила конкретні приклади завдань, які можна використати на уроках літератури.

Учасники лабораторії отримали добірку з цікавими ресурсами, сайтами та шаблонами вправ, що можуть бути використані вчителями в їх роботі.