Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Методичне турне «Розкриття таємниць Буддійського храму «Білий лотос»

Україна цікава своєю історією та своїми стародавніми храмами. Так, відповідно до плану роботи Центру та професійної спільноти вчителів історії закладів загальної середньої освіти 15.05.2024 відбулося методичне турне «Розкриття таємниць Буддійського храму «Білий лотос» педагогів закладів загальної середньої освіти Будищенської, Леськівської, Мошнівської, Сагунівської, Степанківської та Червонослобідської територіальних громад, до яких долучилися і консультанти Центру.

Український храм «Білий Лотос» належить до давньолаоської школи Кунг-Фу – «Ша-Фут-Фань», що у перекладі означає «Клан п’яти бойових котів» та є найбільшим буддійським храмом у Європі, який розташований у старій частині міста Черкаси. Побудований він був Володимиром Скубаєвим у 1990-х роках та є прообразом знамениного буддійського храму в Лаосі, за воротами якого починається справжнє таїнство. Зазирнути сюди, мабуть, буде корисно кожному – і тим, хто цікавиться буддистською культурою, і просто допитливим історикам та мандрівникам.

Він є єдиним в Україні буддистським храмом, який включає також школу бойових мистецтв. Тут усі охочі можуть вивчати тайський бокс, основи самооборони, кунг-фу, техніки лаоської школи Ша-Фут-Фань, йогу, східні танці, практику правильного дихання, основи зцілення і опановувати таємниці чайної церемонії.

Вчителям історії було цікаво побувати у храмі, побачити Дракони на флюгерах, високі кам’яні стіни і загнуті догори дахи, ознайомитися з його історією, потрапити у світ зовсім іншої культури, інших традицій і іншого світосприйняття.

При вході в храм стоїть Біла ступа, яка є символом жіночої енергії, Всесвіту і земних стихій. Кожен її щабель – то етапи вдосконалення людини. Усередині цієї ступи – чотири Будди, які дивляться на чотири сторони світу. На території храму є і Чорна ступа (чоловіча енергія), під якою розташована пірамідальна кімната з каменем космічного походження Бен-Бен, вершина якого спрямована вниз. Також є й два кам’яні воїни, привезені з Лаосу, яким по 7 тисяч років. А на вершині будівлі височіє старовинний 300-річний дзвін, за віруваннями, його звучання очищає душу.

Учасники турне побували у гостях у  Будди  – ритуального залу з численними статуями «живих» Будд. Саме тут знаходиться головна реліквія Храму – мощі тайського ченця-цілителя 17-го століття в стані самадхі.

Педагоги змогли поновити свій ресурс життєвих сил через дихальні вправи, запалення пахощів перед вівтарем Будди, вдарили в барабан, який зцілює від усіх хвороб, дізнались багато цікавих фактів з історії буддизму, створили спільний намір на Перемогу та загадали власні бажання, вдаривши у гонг на священному пагорбі.