Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Дистанційне навчання дітей з особливими освітніми потребами

Відповідно зо запитів працівників закладів загальної середньої освіти 15.04.2021 була організована та проведена онлайн-зустріч вчителів з Литвин Інною Миколаївною, завідувачкою ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» з питання «Дистанційне навчання дітей з особливими освітніми потребами».

Спеціаліст ознайомила присутніх з нормативними документами, особливостями роботи команди психолого-педагогічного супроводу, основними принципами дистанційної освіти (простота, якість, комплексність, доступність), необхідності реалізації індивідуальної програми розвитку через онлайн-урок, корекційно-розвивальні онлайн-заняття, консультування батьків та тісна взаємодія з ними, забезпечення дитини додатковими матеріалами та засобами, зворотній зв’язок та моніторинг виконаних завдань.

Інна Миколаївна детально зупинилася на обов’язках вчителя та асистента вчителя, розповіла про необхідні умови ефективності дистанційного навчання таких дітей, а саме дотримання режиму дня, тісну співпрацю з батьками, продуманий процес організації уроків і передача завдань дитині, забезпечення дітей додатковими матеріалами, визначення та зменшення перепон повноцінної діяльності та участі дитини, розумний обсяг навантаження, аналіз та моніторинг. Наголошено на загальних правилах визначення пріоритетів вибору цілей у навчанні та розвитку учнів з особливими освітніми потребами (академічні компетенції, адаптивні та побутові навички, навички соціальної взаємодії та спілкування, забезпечення безпеки життя та здоров’я). Особливу увагу присутніх звернуто на залучення батьків до спільної роботи.

Завершила свій виступ І. Литвин словами В.О.Сухомлинського «Педагог – це не лише професія, але й покликання; це велика відповідальність за майбутнє покоління. Саме тому, від педагога вимагається постійне вдосконалення своєї майстерності».