Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
Центр професійного розвитку педагогічних працівників
Степанківської сільської ради Черкаського району Черкаської області
РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ Є НЕВІД’ЄМНИМ ЕЛЕМЕНТОМ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ, – СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ

Модернізація харчоблоків, оновлення нормативно-правового забезпечення, якісні та здорові страви у школах. Про це та інше розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет на діалоговій платформі «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії». Захід відбувся сьогодні, 18 березня.

«Одним із пріоритетних напрямів осучаснення системи шкільного харчування, реформування якої у 2019 році ініціювала Перша леді України Олена Зеленська, є організація безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти. У 2020 році з державного бюджету було спрямовано 400 мільйонів гривень на ремонт та придбання обладнання для шкільних їдалень. Окрім того, на засадах співфінансування місцевими бюджетами було профінансовано понад 96 мільйонів гривень – це вкотре наголошує на потужній підтримці реформи в регіонах», – розповів Сергій Шкарлет.

У кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування.

Залишки освітньої субвенції, що було виділено на оновлення харчоблоків у 2020 році, розподілені Урядом з розрахунку кількості учнів в областях. Найбільше коштів державного бюджету було спрямовано до бюджетів таких областей:

  • Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
  • м. Київ (понад 28 млн грн);
  • Львівська область (понад 27 млн грн);
  • Одеська область (майже 26 млн грн);
  • Харківська область (майже 24 млн грн);
  • Київська область (понад 21 млн грн).

Протягом минулого року також було затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Цей документ, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів.

Формування культури здорового харчування серед дітей включає не тільки оновлення харчоблоків та врегулювання нормативно-правового забезпечення, але й широку інформаційну кампанію. Серед трендів харчування, про які говорила докторка технічних наук, професорка Київського національного торговельно-економічного університету Юлія Мотузка, є так звана «junk food» («їжа-сміття») – із високим вмістом жирів, цукру, солі та з низькою біологічною цінністю.

Водночас кількість людей, хворих на цукровий діабет в Україні, збільшується приблизно на 10% щороку, а на серцево-судинні захворювання страждає близько 20 мільйонів осіб в Україні. Досить багато хлопців та дівчаток мають алергічні реакції на тваринний білок (до 13,5% дітей) або інші особливі дієтичні потреби. Тож питання харчування потребує особливого опрацювання та широкої комунікації серед керівників шкіл, педагогів, батьків та самих дітей.

«Саме для продовження інформаційної кампанії про реформу харчування в квітні 2021 року ми очікуємо підписання Меморандума про взаєморозуміння та співпрацю між Першою леді України Оленою Зеленською, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні та Міністерством освіти і науки України. Метою цього документа є забезпечення взаєморозуміння й співпраці для просування реформи харчування в дитсадках та школах України», – додав Сергій Шкарлет.

Із відеозаписом діалогової платформи «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії» можна ознайомитись за покликанням.

Нагадаємо, що 1 809 шкіл, в яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки у 2020 році.